Следвайте Гласове в ТелеграмОбществено обсъждане на Стратегията за детето 2024-2030 При

...
Следвайте Гласове в ТелеграмОбществено обсъждане на Стратегията за детето 2024-2030 При
Коментари Харесай

Експерти: Новата Стратегия за детето е вредна. Кабинетът Денков прие сакнадална програма за ранно сексуално образование

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Обществено разискване на Стратегията за детето 2024-2030

При засилен интерес в събота, 13 април 2024 година, в зала „ Тържествена “ на Централния боен клуб  в столицата се организира Обществено разискване на препоръчаната от Социалното министерство „ Стратегия за детето 2024-2030 година “

На събитието, проведено от Сдружение РОД Интернешънъл и Фондация „ Нашият дом е България “, откликнаха над 140 индивида от цяла България. Обсъждането бе излъчено онлайн в ефира на радио „ Зорана “ и в електронните канали на РОД.

Чрез своята конструкция Държавна организация за протекция на детето (ДАЗД) Социалното министерство на процедура предлага още веднъж отхвърления през 2019 година документ „ Стратегия за детето 2019-2030 година “ с козметични промени. Припомняме, че българската общност реагира бурно и изключително отрицателно посредством митинги на опитите да се лимитират обезпечените в Конституцията права на родителите и да се допусне интервенция на страната в живота на фамилията. Тогава десетки хиляди в страната показаха несъгласието си опитите да се отнеме свещеното право на родителите да отглеждат и възпитават децата си. Посегателствата на страната и тогава, и в този момент са стимулирани с нарушение на правата на децата.

Дискусията откриха Пламен Мирянов от Фондация „ Нашият дом е България “ и съпредседателите на Сдружение РОД Давид Александров и Иван Вълков. Авторитети в българското право като адв. Владимир Шейтанов, адв. Виктор Костов, адв. Иглика Иванова бяха панелисти на разискването и изложиха своята визия за юридическата некомпетентност на Стратегията. Зад лишената от правно съображение словесна еквилибристика на изготвилите документа стои неспособността на институциите да дефинират значителните проблеми на децата и да намерят работещи решения. По никакъв метод Стратегията не визира голямата демографска рецесия в България, сериозното утежняване на фамилната среда заради липса на грижа за фамилиите и обстоятелството, че от 2019 до 2024 броят на децата в България е намалял с близо 100 000. Според адв. Владимир Шейтанов зее „ бездна сред проблемите на децата и проблемите, заложени в Стратегията “.

Панелистите насочиха вниманието на аудиторията към притеснителни данни за това, че половината деца в страната живеят без семейство от татко и майка, както и че се усилва значително броят на мъртвородените деца паралелно с броя на абортираните здрави бебета.

Особено притеснителна е наклонността „ стратезите “ на политиките за деца да взимат решения в отсъствието на родителската общественост. Проведените от ДАЗД разисквания се трансформират във официални заради отхвърли от тяхна страна да се даде текст, върху който де се дискутира в конкретика. Така на процедура родителската общественост е изключена от процеса на правене на Стратегията, което издава и желанието на страната в лицето на обществените структури да изземат съществени права на родителите и да отстраняват общността.

Експертите се сплотиха към мнението, че препоръчаната Стратегия не взема решение нито един от главните проблеми на децата и че най-малките жители на България не получават нищо от междусекторните политики, наранени в документа. Това трансформира Стратегията в безсмислена. Нещо повече – тя е нездравословна, тъй като повтаря едни и същи неточности от десетилетия, и рискова заради това, че нарушава изконното право на ненарушим персонален и фамилен живот. Адв. Виктор Костов я дефинира като „ лишена от здрав разсъдък и логичност “, тъй като ляга на сбъркана философия за това каква е ролята на фамилията. Познаването на актуалните практики в обществената сфера оставя чувството, че някой измества родителите и това не е страната, а съответни неправителствени организации (НПО).

Като удостоверение на изречените опасения за легализирането на рискови похищения над душeвността и личностното развиване на децата и ограничението на правата на родителите Иван Вълков показа и новината за държавно решение от 4 април 2024 година На едно от последните си съвещания Министерският съвет под управлението на Николай Денков и евентуално по предложение на министър Иванка Шалапатова е взело решение за осъществяване на стратегия за ранно детско развиване, включваща ранно полово обучение. Предвидените действия са скандални и противоречащи на морала, а достъп до децата в просветителните институции е даден и на Неправителствени организации, което е мощно притеснително.

Изложенията на специалистите и останалите участници в програмата породиха голям брой въпроси и мнения от страна на аудиторията. Изразена бе безапелационна воля по посока грижа за фамилиите и децата, тъй като в тяхно лице се проектира и бъдещето на България.

Специално приветствие до участниците изпрати Нешка Робева, международно известната треньорка по художествена гимнастика на десетки български шампионки.

Участниците в срещата бяха осведомени с един от най-скандалните случаи на корист с детско правораздаване от обществените служби – извеждането на детето Рафаел Тодоров от фамилията на биологичните му родители по скалъпени обвинявания за дете в риск от отнемане от обучение. Беше прожектиран и документален филм за предложение на алкохол, божествен газ, и други опиати на малолетни и малолетни деца под носа на Съда и Прокуратурата в столична дискотека на 100 м от Съдебната палата в София.

Присъстващите в залата единомислещо гласоподаваха приемането на Декларация към обществеността, посредством която да се изрази аргументирано мнение по отношение на безполезността на Стратегията за детето 2024-2030 година в оферти ѝ тип.

Инфо: rod-bg.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР